Főoldal

 

 

A boldogi rózsát az Interneten láttam meg először.

Rákerestem a Youtubon, és ezt találtam:

Kattints ide!

A 14'10" (14 perc 10 másodperc)-nél van az a rész, ami erről szól.

Aztán ezt sütöttük...  :)

 

Sokféle vassal kísérleteztünk, ez vált be!

.

Az átmérője kb. 12 cm.

 

Ez sült ma a vele!

 

Új!!!

A legújabb fejlesztés az új nyél, ezt a szalonnázó nyárshoz találtam ki, de már a hot-dogsütőhöz és a boldogihoz is kipróbáltam,  és sokkal jobban tetszik, mint az eddigiek. Szerintem mostantól csak így fogom csinálni!

 

Nekünk az első sütemény nem sikerült, nehéz volt leszedni a vasról, összetört. Viszont így is finom lett! A lényeg, hogy elég meleg legyen a vas! Ha a vas nem elég forró, akkor nem tapad rá a tészta.

Ne felejtsük el kiönteni az olajat, mielőtt a tálcára tesszük. Nagyon jó a youtubos "oktatófilm", úgy kell csinálni, ahogy a néni mutatja.

Persze, az a tíz tojás sok egy kicsit, a felével is lehet jó a buli, érdemes a gúgliban rákeresni a receptekre, aztán levonva a következtetéseket, kidolgozni a saját gyakorlatot.

Új fejlesztés, a "csésze"!

boldogi rózsa, kisrózsa, nagyrózsa, rózsafánk, sütőforma, sütővas

boldogi rózsa, kisrózsa, nagyrózsa, rózsafánk, sütőforma, sütővas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel a sütővassal kis, mintegy 6 cm átmérőjű kelyheket lehet sütni, amiket megtölthetünk mindenféle kenceficékkel, pudinggal, lekvárral, stb.

boldogi rózsa, kisrózsa, nagyrózsa, rózsafánk, sütőforma, sütővas

Úgy tapasztaltam, hogy a "csészét" vastagabb tésztából érdemes sütni, jobban tartja az alakját. Viszont látszik a képen, hogy nem érdemes egymásra rakni, mert összenyomják egymást. Lehet, hogy hagyni kellett volna száradni egy kicsit!.

 

Recept

https://mesterszakacs.eu/recipes/recipe/1437-boldogi-nagyrozsa

Boldogi nagyrózsa

Hozzávalók

5 dl tej

5 tojás

2 maréknyi kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

1 mokkáskanál só

1 mokkáskanál szódabikarbóna

kb.50 dkg finomliszt

 A sütéshez:

bő olaj

1 kanál zsír

 A tálaláshoz:

porcukor

 Elkészítés módja

 1. Az összes tésztához valót egy lábasban simára keverjük. Akkor jó, ha palacsintatészta szerű massza lesz belőle.  

2. A speciális nyeles rózsaformát egy akkora lábasba tesszük, hogy körülötte körben kétujjnyi hely maradjon. Annyi olajat öntünk a lábasba, amennyi a formát bőven ellepi, és így együtt a tűzre tesszük, mert a formának is meg kell forrósodnia. Sőt, nagyon jól át kell forrósodnia, mert csak így tapad majd hozzá a tészta. 

3. A forró formát a tésztába merítjük, kiemeljük, hagyjuk egy kicsit lecsurogni, majd az ugyancsak forró olajba tesszük úgy, hogy az olaj ellepje. A tészta nagyjából 2 perc alatt szép aranybarnára sül. Ekkor az olajból kiemeljük, és egy kicsit oldalra billentjük, hogy a fölülről belefolyt olaj kicsuroghasson belőle. Egy villával a sült tésztát a forma mellett körben meglazítjuk, és ügyesen konyhai papírtörlőre csúsztatjuk, lecsöpögtetjük. A formát újra a forró olajba merítjük néhány pillanatra, hogy ismét kellően átforrósodjon, azután következhet megint a tészta és a sütés. Így dolgozunk addig, míg a tészta el nem fogy.  

4. Porcukorral meghintve tálaljuk.  

Jótanács 

Az első megsütése után lehet látni, hogy kell e még keverni valamit a palacsintatésztába. Ha sűrű a massza, puhább, fánkízű lesz a kisült tészta. Ha hígabb, akkor szép ropogósra sül.

 A sütőformát mindig olajosan tegyük el, akkor nem rozsdásodik!

Még egy film a Youtube-ról

Egy másik a TV2 Mokka műsorából

Aztán még egy Malomsokról

 

Hogyan készül a hőálló nyél?

boldogi rózsa, kisrózsa, nagyrózsa, rózsafánk, sütőforma, sütővas