A boldogi rózsát

az Interneten láttam meg először.

Rákerestem a Youtubon, és rátaláltam az Ízörzők egyik - a Boldog községgel foglalkozó - epizódjára. Rögtön beleszerettem. Be is linkeltem ide, de azóta sajnos a videót leszedték, de ma Hargitai Györgytől engedélyt kaptam, hogy profi előadását a sütés menetéről ide beágyazzam, köszönöm!  :)

 

 

Itt van egy másik videó, ezt én készítettem a sütővasról a "Hogyan készül?" kategóriából!

 

Eleinte ezt sütöttük...  :)

Sokat kísérleteztünk a vas méretével. Hamar kiderült, hogy a Boldogon használt nagy méret igazán a lakodalmak alkalmával lehetett kihasználva, amikor százasával sütöttek, nem számított, ha a végén megmaradt kikevert tésztamennyiség már nem volt elég, a vasat már nem fedte a kellő magasságig, ugyanez vonatkozik a sütésre szánt olajra is. A mi háztartásunkban a 12cm-es átmérő vált be, a kisebb átmérőjű edényekben magasabban van a tészta, az olaj.

 

Az idő később igazolta, hogy jól döntöttünk, hiszen az olaj ára azóta legalább megháromszorozódott, a tojásról és a lisztről nem is beszélve!

.

Az átmérője kb. 12 cm.

 

Ez sült ma a vele! 

 

Nekünk az első sütemény nem sikerült, nehéz volt leszedni a vasról, összetört. Viszont így is finom lett! A lényeg, hogy elég meleg legyen a vas! Ha az nem elég forró, akkor nem tapad rá a tészta.

Ne felejtsük el kiönteni az olajat, mielőtt a tálcára tesszük.

Érdemes a gúgliban rákeresni a receptekre, aztán levonva a következtetéseket, kidolgozni a saját gyakorlatot.

Példának egy recept

https://mesterszakacs.eu/recipes/recipe/1437-boldogi-nagyrozsa

Boldogi nagyrózsa

Hozzávalók

5 dl tej

5 tojás

2 maréknyi kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

1 mokkáskanál só

1 mokkáskanál szódabikarbóna

kb.50 dkg finomliszt

 A sütéshez:

bő olaj

1 kanál zsír

 A tálaláshoz:

porcukor

 Elkészítés módja

 1. Az összes tésztához valót egy lábasban simára keverjük. Akkor jó, ha palacsintatészta szerű massza lesz belőle.  

2. A speciális nyeles rózsaformát egy akkora lábasba tesszük, hogy körülötte körben kétujjnyi hely maradjon. Annyi olajat öntünk a lábasba, amennyi a formát bőven ellepi, és így együtt a tűzre tesszük, mert a formának is meg kell forrósodnia. Sőt, nagyon jól át kell forrósodnia, mert csak így tapad majd hozzá a tészta. 

3. A forró formát a tésztába merítjük, kiemeljük, hagyjuk egy kicsit lecsurogni, majd az ugyancsak forró olajba tesszük úgy, hogy az olaj ellepje. A tészta nagyjából 2 perc alatt szép aranybarnára sül. Ekkor az olajból kiemeljük, és egy kicsit oldalra billentjük, hogy a fölülről belefolyt olaj kicsuroghasson belőle. Egy villával a sült tésztát a forma mellett körben meglazítjuk, és ügyesen konyhai papírtörlőre csúsztatjuk, lecsöpögtetjük. A formát újra a forró olajba merítjük néhány pillanatra, hogy ismét kellően átforrósodjon, azután következhet megint a tészta és a sütés. Így dolgozunk addig, míg a tészta el nem fogy.  

4. Porcukorral meghintve tálaljuk.  

Jótanács 

Az első megsütése után lehet látni, hogy kell e még keverni valamit a palacsintatésztába. Ha sűrű a massza, puhább, fánkízű lesz a kisült tészta. Ha hígabb, akkor szép ropogósra sül.

 

 Saját tanács:

A sütőformát mindig olajosan tegyük el, akkor nem rozsdásodik!

boldogi rózsa, kisrózsa, nagyrózsa, rózsafánk, sütőforma, sütővas