A nyél 5,5mm-es tekercsből, a 3 tüske 4 mm-es edzett acélból készült.
A tűztér melletti lyukakba lehet ezeket bedugni. A rugós alátétekkel lehet szabályozni a magasságot.
2 db. van. 5 mm-es kazánlemezből készültek. A bordázattal befelé, ez rögtön mintát süt a húsba! :) A lenti képeken a hardver koszos és rozsdás. Magyarul nem illik a buli után hetekig kint hagyni, illett volna letakarítani és vékonyan bekenni egy szalonnadarabkával.
Becsukva. Így kell a tűzbe tartani. A bal szélén az akasztó félkarika
Kinyitva. Persze, üzemszerűen nem egy műanyag asztalon kell megrámolni!
Még kintebb nyitva Recept: A tűzben felforrósított sütőt kinyitjuk, és egy villára tűzött szalonnaszelettel kikenjük. A tarjaszeletet betéve néhány másodpercre összeszorítjuk a sütőt, majd ismét szétnyitva rátesszük a húsra a hagyma-, paradicsom- és paprikaszeleteket, valamint az imént szalonnát. A csepegtető-csőrt egy tányér, vagy azon egy szelet kenyér fölé tartva ismét összecsukjuk és már készre sütjük. Figyelem! Olajos pácból kivéve a húst csepegtessük le, mielőtt a forró vasra tesszük, különben úgy járunk, mit e sorok írója, akinek szempillája, szemöldöke, elöl a haja és az orra hegye a lángok martaléka lett... :(
Összecsukva
Így látszik egyben az egész. A két pálca a végén összehegesztve egy karikával, ami az akasztó.
A biztosítógyűrűt (ami egy láncszem) előretolva rögzítjük az összecsukott állapotot. Hátrahúzva szét lehet nyitni a rácsot.
A hátrahúzás folyamata
Szétnyitva a rácsok. Be a kenyér, és rácsuk. :D
A zsufi és az árnyék olyan zavaró, hogy alig látni a részleteket. A mérőszalag az arányok illusztrálására van ott, no meg azért, hogy nyitva maradjon a pirító...
Gyáriról van az öntőminta, alumínium. A felületére zsír van égetve, így nem ragad rá a kifli. Egyébként ajánlatos minden használat előtt vékonyan bekenni, mondjuk egy darab
szalonnabőrrel. Nem kell az egészet úgy bekenni, mint ahogy a képen van, elég csak ott, ahol a kifli hozzáér. A következő képeket Tündinek köszönhetjük!
...És hogyan készül?
Így néz ki öntés után. Most megy az esztergályoshoz.
Így néznek ki esztergálás után
A markolatok nádból készülnek. Három-három, egymásba szorosan passzoló náddarab van egymásba ragasztva.
Teherbírása mintegy 150 kiló, garancia is kb. ennyi év lehet
4 db 35 centi hosszú, 12-es betonvas két végére 12-es csavarokat hegesztettem.
A tetejére linóleumot ragasztottam, amelyikre jut, azon polifon is lesz. Összesen 13 db készült. |