Főoldal

 
 
 
Szalonnázó nyárs
 
 
 
 
szalonnázó nyárs
 
Mint ha tábortűz ég. Népek ülik körbe.
Még lehet az este egyenes vagy görbe...
Itt egy gyermek kacag, ott nagyatyja böffent,
- pedig alig ivott, hajdan azért több ment -,
emitt adomáznak, amott nóta hallik,
parázs fölött lassú táncot jár a saslik,
a szalonna aranycseppjeit hullatja,
néhány a parázsra, kenyérre a nagyja,

János-bogár módján itt-ott szikra röppen,
sokan lángok táncát gyönyörködik csöndben,
évtizednyi emlék új mosolyra ébred
- hajlott a derekad, nem sajgott a térded -,
de, ami fontos volt a tűz körül mindég,
mit vigyáz mind, legyen házigazda, vendég?

Szalonnasütéskor legfontosabb társad!

Én így készítem a szalonnázó nyársat!
 
 
 
 
A nyárs teljes hossza 80cm, ebből a spirális nyél az akasztóval 14 cm, a hármas villa szárai 17 cm-esek.
A nyél hidegen húzott 5mm-es, a villa ágai pedig 4 mm-es köracélból készültek, a spirál pedig 3,2 mm-es fekete lágyhuzalból.
 
 
 
 
Szerintem ez a spirálos nyél marha jól néz ki, olyan rusztikus.
 
 
szalonnázó nyárs
 
 
 
 
A háromágú villa se csúnya, és nagyon praktikus, A nyárs forgatása közben biztosan megtart akármekkora szalonnát, húst, kolbászt, nem forognak el a nyárson. Hogy mi mindent lehet felzsúfolni a kis lándzsákra, annak csak a fantázia szab határt.
 
Szalonnázó nyárs
 
 
        
 
A lándzsák végét laposabbra és szélesebbre vertem, és utána köszörültem hegyesre. A szélesebb vég megakadályozza a "sütnivaló" lecsúszását.
 
Az egész nyársat feketére égettem gázzal, és utána vékonyan bekentem étolajjal. Így nem fogja a rozsda. Egyébként  is olajosan kell eltenni használat után.
 
A gyakorlatban kiderült, hogy a konyhában a nyársak előkészítése közben rohadtul útban tudtak lenni a hosszú szárak, így a következő fejlesztés a szétszerelhetőséget vette célba. Így a konyhába csak a nyársak háromágú szigonyai kerülnek be, míg a hosszú szárakkal a tűz körül kulturáltan iszogató  felnőttek rémisztgethetik egymást.
 
Szalonnázó nyárs Szalonnázó nyárs
Szalonnázó nyárs
 
Szalonnázó nyárs
 
Szalonnázó nyárs
 
A szétszedhetőség záloga az M5-ös menet, amit a szárak végére metszettem, míg a szigonyokra egy M5-ös menetesszár-toldóanyát hegesztettem.
 
Az alábbi képek még az egybenyársakkal készültek.
 
Ötlet: Ha a sütés kezdése előtt elromlik az idő, a felcicomázott nyársakat be lehet tenni a sütőbe, aztán mehet a konyhában a falatozás és danászás reggelig.
 
 
Szalonnázó nyárs Szalonnázó nyárs
 
 
 
Szalonnázó nyárs  Szalonnázó nyárs
 
 
 
Egy másik szelet kenyér segítségével egyszerre le lehet húzni az egészet. Gusztusos!  :)
 
Szalonnázó nyárs
 
Aztán a jól megérdemelt kajálás!
 
Szalonnázó nyárs
 
 
 
A nyárstartó villa
 
szalonna- vagy hússütés alkalmával könnyíti meg a nyárs kényelmes pozícióban tartását.
 
 

nyárstartó villaSpeciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a nyársat el is engedhessük, az vízszintes marad, míg oldalirányban maradhat a parázs fölött is, de el lehet forgatni onnan.

Ha a villa szárai merőlegesek a nyársra, akkor hagyományos villaként funkcionál, de ha hosszába forgatjuk, akkor megtartja a nyársat, a tűz felöli, tehát a nehezebb végét alulról, a nyelét pedig felülről támasztja meg-

yárstartó villa

yárstartó villa

 

A persely, ami lehetővé teszi a villa forgatását, 3/8-os (18mm külső átmérőjű) csőből készült, 50 mm hosszú, a két végébe egy-egy méretre köszörült M8-as anyát hegesztettem. A villa anyaga pedig 6mm-es hidegen húzott köracél.

 

A kész villát gázlángon sötétkékre melegítettem és vékonyan bekentem olajjal.yárstartó villa

A perselyt nem olajoztam be, a ragasztást lehetetlenné tenné!

 

 

 

 

 

yárstartó villayárstartó villa

Jól látható a villa szárán a zégergyűrű, ami megakadályozza, hogy a villa csutkáig belecsússzon a perselybe.

 

 

 

 

 

A perselyt a tűztér mellett az asztalban kialakított furatba lehet beragasztani, bebetonozni. és ragasztás után fel lehet tölteni zsírral, amennyiben a tűz melegétől való távolság ezt lehetővé teszi. A villa kiemelhető, használaton kívül azt is érdemes vékonyan beolajozni, a rozsdásodás elkerülése végett