Mind a hot-dog sütőhöz., mind a boldogi rózsa sütővasához hőálló nyélre van szükség. Kell hozzá a kereskedelemben kapható krómozott partvisnyélből egy mintegy 12cm-es darab, 3 db megtermett, a nyélnél jóval vastagabb parafa dugó, 2 db félcollos csődugó, semleges kémhatású sziloplaszt - az ecetes nem jó, mert rozsdásodik tőle a nyél -, egy dugózó, egy kézifúró.
Ez a dugózó. Eredetileg borom palackozásához készült, de kiválóan alkalmas arra, hogy a nyelet kitöltsem vele. Az asztal magassága állítható, hogy mindenféle butykoshoz használhassam, hál'Istennek a 12cm-t is tudja, Az asztalt egyébként vastag bőrrel borítottam, hogy az üvegek ne koccanjanak.
Látszik, hogy a dugót befogadó hüvely kúpos, a lenyomás során úgy összepréselődik, hogy az könnyedén a nyélbe tolható. Aztán a parafa igyekszik újra kitágulni, de nagy erővel szorul a nyélbe.
Ezen a képen látszik, hogy mennyire össze kell préselni a parafát.
A nyél végétől 12mm szabad helyet kell hagyni a csődugónak. Ide nyomjuk a semleges sziloplasztot, ebbe toljuk a félcollos csődugót.
Így néz ki beragasztva
Jön a fúró
Na, és készen:
A boldogi rózsánál a parafába 6,7mm-es fúróval, a hot-dog sütőnél 8mm-es fúróval fúrok. A lyukat jól telenyomom sziloplaszttal, utána megy bele a kezelt betonvas nyél, melynek bordáiba a parafa és a sziló jól megkapaszkodik, nem engedi a sziló megkötése után, hogy elforduljon. Ezen az oldalon a műanyag csődugón kb. 2 mm-rel nagyobb lyukat fúrok, mint a vas. Amikor a vasat a lyukba nyomom, a kitüremkedő sziló ezen a résen jön ki, a műanyag nem ér közvetlenül a vashoz.
|