A boldogi rózsát az Interneten láttam meg először. Rákerestem a Youtubon, és rátaláltam az Ízörzők egyik - a Boldog községgel foglalkozó - epizódjára. Rögtön beleszerettem. Be is linkeltem ide, de azóta sajnos a videót leszedték, de ma Hargitai Györgytől engedélyt kaptam, hogy profi előadását a sütés menetéről ide beágyazzam, köszönöm! :)
Itt van egy másik videó, ezt én készítettem a sütővasról a "Hogyan készül?" kategóriából!
Eleinte ezt sütöttük... :)
Sokat kísérleteztünk a vas méretével. Hamar kiderült, hogy a Boldogon használt nagy méret igazán a lakodalmak alkalmával lehetett kihasználva, amikor százasával sütöttek, nem számított, ha a végén megmaradt kikevert tésztamennyiség már nem volt elég, a vasat már nem fedte a kellő magasságig, ugyanez vonatkozik a sütésre szánt olajra is. A mi háztartásunkban a 12cm-es átmérő vált be, a kisebb átmérőjű edényekben magasabban van a tészta, az olaj.
Az idő később igazolta, hogy jól döntöttünk, hiszen az olaj ára azóta legalább megháromszorozódott, a tojásról és a lisztről nem is beszélve! . Az átmérője kb. 12 cm.
Ez sült ma a vele!
Nekünk az első sütemény nem sikerült, nehéz volt leszedni a vasról, összetört. Viszont így is finom lett! A lényeg, hogy elég meleg legyen a vas! Ha az nem elég forró, akkor nem tapad rá a tészta. Ne felejtsük el kiönteni az olajat, mielőtt a tálcára tesszük. Érdemes a gúgliban rákeresni a receptekre, aztán levonva a következtetéseket, kidolgozni a saját gyakorlatot. Példának egy recept https://mesterszakacs.eu/recipes/recipe/1437-boldogi-nagyrozsa Boldogi nagyrózsa Hozzávalók 5 dl tej 5 tojás 2 maréknyi kristálycukor 1 csomag vaníliás cukor 1 mokkáskanál só 1 mokkáskanál szódabikarbóna kb.50 dkg finomliszt A sütéshez: bő olaj 1 kanál zsír A tálaláshoz: porcukor Elkészítés módja 1. Az összes tésztához valót egy lábasban simára keverjük. Akkor jó, ha palacsintatészta szerű massza lesz belőle. 2. A speciális nyeles rózsaformát egy akkora lábasba tesszük, hogy körülötte körben kétujjnyi hely maradjon. Annyi olajat öntünk a lábasba, amennyi a formát bőven ellepi, és így együtt a tűzre tesszük, mert a formának is meg kell forrósodnia. Sőt, nagyon jól át kell forrósodnia, mert csak így tapad majd hozzá a tészta. 3. A forró formát a tésztába merítjük, kiemeljük, hagyjuk egy kicsit lecsurogni, majd az ugyancsak forró olajba tesszük úgy, hogy az olaj ellepje. A tészta nagyjából 2 perc alatt szép aranybarnára sül. Ekkor az olajból kiemeljük, és egy kicsit oldalra billentjük, hogy a fölülről belefolyt olaj kicsuroghasson belőle. Egy villával a sült tésztát a forma mellett körben meglazítjuk, és ügyesen konyhai papírtörlőre csúsztatjuk, lecsöpögtetjük. A formát újra a forró olajba merítjük néhány pillanatra, hogy ismét kellően átforrósodjon, azután következhet megint a tészta és a sütés. Így dolgozunk addig, míg a tészta el nem fogy. 4. Porcukorral meghintve tálaljuk. Jótanács Az első megsütése után lehet látni, hogy kell e még keverni valamit a palacsintatésztába. Ha sűrű a massza, puhább, fánkízű lesz a kisült tészta. Ha hígabb, akkor szép ropogósra sül.
Saját tanács: A sütőformát mindig olajosan tegyük el, akkor nem rozsdásodik! boldogi rózsa, kisrózsa, nagyrózsa, rózsafánk, sütőforma, sütővas |