Szalonnázó nyárs
 
 
 
És akkor süssünk!
 
 
 
 
 
A nyárs teljes hossza 80cm, ebből a spirális nyél az akasztóval 14 cm, a hármas villa szárai
17 cm-esek. A nyél hidegen húzott 5mm-es, a villa ágai pedig 4 mm-es köracélból készültek, a spirál
pedig 3,2 mm-es fekete lágyhuzalból.
 
 
Szerintem ez a spirálos nyél marha jól néz ki, olyan rusztikus.
 
szalonnázó nyárs
 
 
A háromágú villa se csúnya, és nagyon praktikus, A nyárs forgatása közben
biztosan megtart akármekkora szalonnát, húst, kolbászt, nem forognak el a nyárson.
Hogy mi mindent lehet felzsúfolni a kis lándzsákra, annak csak a fantázia szab határt.
 
A lándzsák végét laposabbra és szélesebbre vertem, és utána köszörültem hegyesre.
A szélesebb vég megakadályozza a "sütnivaló" lecsúszását.
 
Az egész nyársat feketére égettem gázlánggal, és utána vékonyan bekentem étolajjal.
Így nem fogja a rozsda. Egyébként  is olajosan vagy zsírosan kell eltenni használat után.
 
A gyakorlatban kiderült, hogy a konyhában a nyársak előkészítése közben rohadtul útban
tudtak lenni a hosszú szárak, ezért a fejlesztés a szétszerelhetőséget vette célba.
Így a konyhába csak a nyársak háromágú szigonyai kerülnek be, míg a hosszú szárakkal
a tűz körül kulturáltan iszogató  felnőttek rémisztgethetik egymást.
 
Szalonnázó nyárs
A szétszedhetőség záloga az M5-ös menet, amit a szárak végére metszettem,
míg a szigonyokra egy M5-ös menetesszár-toldóanyát hegesztettem.
 
 
A konyhából egy - erre a célra kialakított - tartóval vihetjük ki a sütnivalót.
Kiveszi a tartóból és felcsavarja a nyélre, majd a már üreset a helyére
 teheti a sütésre való felhatalmazással bíró személy.
 
 
 
Ötlet: Ha a sütés kezdése előtt elromlik az idő, a felcicomázott nyársakat be lehet tenni
a sütőbe, aztán mehet a konyhában a falatozás és danászás reggelig.
 
Szalonnázó nyárs Szalonnázó nyárs
 
Szalonnázó nyárs  Szalonnázó nyárs
 
Egy másik szelet kenyér segítségével egyszerre le lehet húzni az egészet. Gusztusos!  :)
 
Szalonnázó nyárs
 
Aztán a jól megérdemelt kajálás!
 
Szalonnázó nyárs
 
 
Ezek a képek pedig ma este (okt.22.) készültek. Ketten voltunk, túl sok időt se akartunk rászánni, de a finomat szeretjük!
 
Túl nagy hajcihő nincs, van az a kis - talán NDK - szendvicssütőnk, kipróbáljuk!
 
A tálcája így néz ki:
 
Alufóliával kibélelve:
 
Felcicomáztam a két nyársat - na, milyen baró, hogy a nyeleket le lehet csavarni!
 
Ugyanez bekészítve a sütőbe:
 
A készülék áram alá helyezve! Kérik az érintésvédelmi szabályokat szigorúan betartani!
Kiskorú személyek csak szülői felügyelet mellett, értelmi fogyatékosok pedig csak
gondozójuk jelenlétében közelíthetik meg! Ittas személyek nem használhatják!
 
 
Most sül.
 
 
Pontosan 9 perc (plusz-mínusz 70 másodperc) után kivettük a tálcát,
megforgattuk a nyársakat és mintegy 4 percig tovább hevítettük.
 
 
Ezt követően véglegesen kivettük a sütőből, majd azt gondosan áramtalanítottuk.
 
 
Egy adag, a másik képen pedig kettő.
 
 
 
A kis barna üvegtálban az alufóliában összegyűlt szalonna- és kolbászzsír illatozik.
 
A fogyókúra ma estére felfüggesztve!