Asztali grillező lángmentes rostéllyal Letölthető használati útmutató (érdemes elolvasni!)
A rostély a lényeg. Az egymással szembefordított szögvasak között 3mm légrés van. Így a forró levegő akadálytalanul feljut közöttük a grillezendő anyaghoz, viszont a belőle kiolvadó levek nem csepegnek az izzó parázsra, nem lángolnak fel, így rákkeltő anyagok sem keletkeznek.
Az alsó szögvasak kivezetik a folyadékokat a tűztér belső falára hegesztett U-vasból készült vályúba, onnan pedig egy gyűjtőtartályba (egy üres konzervdobozba) folynak, nem a parázsra, így nem keletkeznek rákkeltő anyagok. A tűztér 3-as vaslemezből készül, ellentétben a kereskedelemben kapható grillezőkkel, melyek 0,75-ös, jobb esetben 1-es anyagból készülnek, ezzel belépve az egyszer használatos dolgok sorába, mint amilyen például az inzulinos fecskendő vagy az atombomba. A 3-as lemeznek köszönhetően egy előző példány mintegy 6 éve üzemel folyamatosan egy látványkonyhán, látható deformálódás vagy szétégés nélkül.
Recept: Az olajos pácban előkészített húst legalább egy éjszakára tegyük a
mélyhűtőbe! A keletkezett jégkristályok Omlós, illatos, puha! Nem szárad ki!
- Kifejlesztettük a sütő mindkét oldalára egy mozdulattal felhelyezhető 30x30 cm-es asztalkát (járólap), ezek alkalmasak az előkészített, illetve a készre sütött kaja elhelyezésére. Mi a márványmintásat találtuk a legpraktikusabbnak; könnyen tisztíthatóak, de addig se látszanak annyira rajtuk a lecsöpögött trutyik .- A rostély két részből áll, alsó és felső. Így nagymértékben megkönnyült a tisztítása.
Az alsó rostély...
...és a felső. - Készítettünk a sütőre párolótetőt. Alatta a cucc egy oldala 5-10 pert alatt puhára párolódik és sül. Megfordít, újra 5-10 perc, és kész a kaja. Praktikusan horganyzott lemezből készült mert azért a higiénia sem idegen számunkra, Tamás anyukája szinte ujjá tudta varázsolni, annyira lejött róla a rárakódott olaj meg a többi. (Azt nem mertem megkérdezni, hogy mennyi idő alatt...)
Speciális kaparó is tartozéka a sütőnek, ezzel sütés közben is könnyen le lehet tolni a rostélyról a ráragadt fűszer- és egyéb ragadványokat, a sütés végén is praktikusan használható a sütő takarítására.
- Pár mozdulattal felhelyezhető a bográcstartó-keret. Persze, ilyenkor nem kell rá a rostély, illetve faszén helyett fával kell begyújtani.
Ezen a képen jól látható a cuccforgató olló vagy fogó vagy csipesz, nem kívánt törlendő. Íme, külön:
Az alsó nyitott, a felső része pedig zárt. Az alsó ágak távolsága szigorúan illeszkedik a rostély mélyedéseihez. Természetesen alkalmas a faszén terelgetésére is. Ezután lemosni nem kell, elég letörölni, és bátran hozzányúlhatunk a húshoz; a parázs mintegy 800 fokos hőmérséklete viszonylag kevés mikroba túlélését teszi lehetővé
A felavatás alkalmával megsült rajta 1 kiló csirkeszárny, másfél kiló csirkecomb és egy kiló hosszúkaraj, valamint 1/2 kiló koktélvirsli, a zöldségek terén pedig egy cukkini, egy nagy padlizsán, 3 cső kukorica és egy csomó krumpli. Elfogyott mintegy 2 kiló faszén, amivel az elején feltöltöttük, 4 óra alatt nem kellett a szénre rátenni. A csirkecombokat szétvágtuk alsókra és felsőkre, a felsőkkel kipróbáltunk néhány variációt - kicsontozva, bőrrel és anélkül - mindegyik nagyon finom lett. A hús nem ég le, nem tapad a rácshoz, hiszen csak egy vékony vonalon találkozik vele közvetlenül, viszont a rácsok között is megkapja a forró levegőt, így ott is párolódik. Zamatosabb, puhább mint a más módszerekkel grillezett hús, és egyáltalán nem szárad ki.
A kajás képek még a sütő előző változatával készültel, ezen még a rostály alsó ás felső fele nem volt szétválasztható. Finom volt rajta minden, csak tisztítani volt nagy kihívás.
Marinározott csontos sertéskaraj.
András arcán semmiféle érzelem nem tükröződik. Hiába no, pofi!
A szeme még kívánja, de a hasa..
Másnap a maradékból készült ez a szépség :)
És a bográcsozás.
Egy bográcsgulyás elkészülte után marad annyi faparázs, hogy lehessen vele még egy
jót grillezni!
|